2020-04-06 12:15:53• hírek • Bajnai Botond

Kallós Zoltán: A lehetőségekhez képest jól működik Szatmár megyében az online oktatás

Lassan egy hónapja már annak, hogy Romániában bezártak az iskolák, az oktatás pedig online felületen zajlik az egész országban. Ez alól Szatmár megye sem kivétel, sőt, a tanfelügyelőség szerint a váratlan helyzetre az iskolák többsége egészen jól reagált, úgy a diákok, mint a pedagógusok jól vették az akadályt.

Persze kivételek most is vannak: van olyan település a megyében, ahol a diákok nem rendelkeznek a szükséges technikai háttérrel, így az órákon is a diákok alig fele tud részt venni, viszont szerencsére az ilyen helyzetből van kevesebb.

Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, mintegy másfél héttel ezelőtt kezdődött meg Szatmár megyében annak felmérése, hogy melyik településen, miként is boldogulnak a diákok és tanárok az új feladattal, és az eredmények biztatóak.

A helyzet elég változó, így vannak olyan iskolák, ahol a 95%-ot is eléri az online oktatásba bekapcsolódni képes diákok aránya, sőt, átlagosan is meghaladja ez a 85%-ot, viszont a megye két vidéki iskolájában sajnos ez a mutató 50% alatti.

A tanerők is egészen jól boldogulnak: a legrosszabb esetben is a pedagógusok minimum 83%-a hozzáfér, és tudja is alkalmazni az online világ nyújtotta lehetőségeket.

„Az adott helyzetben én úgy gondolom, ezek nagyon jó arányok. Viszont én azt javasoltam a kollégáknak, hogy mindenképp legyünk mértéktartóak. Mivel minden tanár megkapja a fizetését, igyekezzenek is bekapcsolódni az oktatásba, viszont a nagyobb hangsúlyt a főtantárgyakra kell most fektetni, mint a román, magyar és matematika, viszont a technológia, rajz, stb. jellegű tantárgyakra most kevesebb energiát kell fordítani. A legfontosabb a 8. és 12. osztályosok felkészítése, amit szerencsére segítenek az RMPSZ és a Román Televízió suli-tévés tartalmai is. A többiekkel pedig inkább a nevelőmunkára kell hangsúlyt fektetni. Tudatosítani bennük, hogy mennyire fontos most a szabályok betartása, illetve, hogy értsék meg, mit is jelent a most kialakult helyzet. Mert bár a médiában ez nagyon sok csatornán keresztül jól átjön, de könnyen lehet, hogy egy második-harmadik osztályos gyermek jobban hallgat egy pedagógus szavára” – magyarázta Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő.

Elmondta továbbá azt is, hogy ami a módszereket illeti, számos felület és applikáció áll a diákok és tanárok rendelkezésére, viszont a legtöbb pedagógus úgy véli, a technikai összehangolódás miatt egy-egy órára való felkészülés sokkal több időt vesz igénybe, mint a klasszikus formák. A legtöbb tanár ugyanakkor nem követel laptopot vagy számítógépet, az esetek többségében elegendő az okostelefon is, hiszen számos applikáción keresztül megoldható a kapcsolódás.

Végül a főtanfelügyelő-helyettes azt is elmondta, úgy gondolja teljesen reális esélyeket lát arra, hogy a tanév így is befejeződjön, hiszen már a 75%-án túl vannak a diákok, viszont, hogy a vizsgákat hogyan, és mekkora anyagból fogják a tanév végén megszervezni, egyelőre még nem lehet tudni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: